Griepvaccinatie 2023 – Huisartsenpraktijk Het Noorderlicht – Klazienaveen
Header afbeelding

Terug naar overzicht

Griepvaccinatie 2023

Voor de meeste mensen is griep vervelend, maar onschuldig. Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden. Die mensen krijgen via hun huisarts een uitnodiging om in het najaar een gratis griepprik te halen. Het ministerie van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) beslist wie er een gratis griepprik aangeboden krijgen. Dit doet het ministerie op advies van de Gezondheidsraad. Na zo’n advies wijzigt de doelgroep soms.

De griepprik is voor mensen met:

 • een leeftijd van 60 jaar en ouder. Hier horen ook de mensen bij die vóór 1 mei van het volgend jaar 60 jaar worden;
 • een longziekte, zoals astma waarvoor ontstekingsremmers gebruikt worden, COPD(Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische bronchitis of longemfyseem) ) en ernstige en langdurige longschade na COVID-19;
 • een probleem in de functie van het hart, zoals na een hartaanval, hartritmestoornissen of hartfalen;
 • Diabetes type 1 en 2;
 • een nierziekte;
 • weinig afweer door een ziekte (bijvoorbeeld HIV(humaan immunodeficientievirus)) door een medische behandeling, zoals chemotherapie of een beenmergtransplantatie, of door medicijnen die uw afweer lager maken;
 • neurologische en neuromusculaire ziekten (NNMD) zoals mensen met een spierziekte of andere ziekte(n) aan het zenuwstelsel zoals Parkinson of ALS(Amyotrofische Laterale Sclerose ), mensen die een hersenbloeding of herseninfarct doormaakten, mensen met epilepsie of kinderen met psychomotore aandoeningen (algehele ontwikkelingsachterstand);
 • zeer ernstig overgewicht (BMI(Body Mass Index) ≥ 40);
 • dementie;
 • een cochleair implantaat;
 • een verstandelijke beperking;
 • een leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen).
 • Alle mensen die in een verpleeghuis wonen en die niet in één van bovenstaande categorieën vallen.

Daarnaast mogen alle vrouwen die tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger zijn de griepprik halen. Zij kunnen de vaccinatie halen bij het consultatiebureau. Lees meer  

Als u tot 1 van deze groepen hoort, is het belangrijk dat u in het najaar de griepprik haalt. Ook als u zich gezond voelt. Uw afweersysteem werkt minder goed in het beschermen tegen het griepvirus. Hierdoor kunt u sneller en erger ziek worden door griep en bijvoorbeeld een longontsteking krijgen. Ook kan een bestaande ziekte of aandoening erger worden.

Woont u in een zorginstelling?

Als u tot 1 van de eerder genoemde groepen behoort en in een zorginstelling woont (bijvoorbeeld een verpleeghuis), dan ontvangt u de griepprik van een zorgverlener in uw instelling.

Griepprik en kinderen

Als uw kind behoort tot de doelgroep van de griepprik, krijgt u een uitnodiging van uw huisarts om uw kind te laten vaccineren.

De griepprik is veilig voor kinderen vanaf 6 maanden. Is uw kind jonger dan 9 jaar, dan krijgt uw kind na 4 weken een tweede griepprik. Is uw kind jonger dan 9 jaar en heeft het al eerder een griepprik gehad, dan krijgt uw kind 1 griepprik. Ga met uw kind mee naar de afspraak voor de griepprik. Is uw kind ouder dan 9 jaar? Dan krijgt uw kind altijd 1 prik.

Kinderen kunnen de griepprik en een andere vaccinatie op dezelfde dag krijgen. Er hoeft geen tijd tussen te zitten. Neem bij vragen contact op met het consultatiebureau of uw huisarts.

Griepprik voor zorgverleners

Werkt u in de zorg? Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingshuis? Dan is het belangrijk om de griepprik te halen om uzelf en kwetsbare patiënten te beschermen. Ook de Gezondheidsraad adviseert de griepprik voor mensen die in de zorg werken. Want als u geen griep krijgt, kunt u het griepvirus ook niet overdragen op de patiënten en bewoners. Lees op deze pagina meer over de griepprik in de zorg.

Vaak bieden werkgevers in de gezondheidszorg de griepprik aan voor medewerkers.

De griepprik voor zorgverleners is geen onderdeel van het Nationaal Programma Grieppreventie. Als u zorgverlener bent en de griepprik bij uw huisarts haalt, dan zijn hier kosten aan verbonden. Overleg met uw werkgever of deze kosten worden vergoed.

Wij als praktijk gaan onze griepvaccinaties geven in november van dit jaar. U krijgt middels een brief de uitnodiging. De vaccinaties zijn inmiddels besteld en wij zijn bezig om de oproepenlijst klaar te maken zodat de uitnodigingen eind oktober verstuurd kunnen worden naar diegene die voor een vaccinatie in aanmerking komen. 

Publicatiedatum: 10-08-2023